image
Vinarije

Trebinjske vinarije čine nezaobilazan dio turističke ponude grada, ali i cijele Republike Srpske.
Uzgoj vinove loze na prostoru Trebinja i okoline seže daleko u prošlost o čemu svjedoče brojni zapisi iz srednjeg vijeka. Tradiciju uzgoja potvrđuju i nagrade koje su lokalna vina osvojila na međunarodnim izložbama još u periodu vladavine Austrougarske monarhije. Trend proizvodnje kvalitetnih vina održao se do današnjih dana, tako da su se brojna trebinjska "vina sa kamena" okitila značajnim svjetskim priznanjima.

Na području grada i bliže okoline egzistiraju uglavnom manje, porodične vinarije, koje već duži niz godina rade na izgradnji brenda hercegovačkih vina. Neke od njih su proširile obim proizvodnje i izašle izvan okvira Balkana pa izvoze vina širom svijeta.

Danas se vinogradi prostiru na stotinama hektara zemljišta, a plan lokalnih vinogradara je pоdizаnjе još nоvih zаsаdа аutоhtоnih, ali i pоznаtih svјеtskih sоrti, uz sopstvenu prоizvоdnju lоznih kаlеmоvа. Tradicionalan načina uzgoja vinove loze i proizvodnje vina upotpunjuje savremena tehnologija, stalna edukacija i praćenje savremenih svjetskih trendova. Da je to recept za uspjeh govori podatak da danas u Trebinju imamo 22 vinarije različitih kapaciteta.

Zahvaljujući kvalitetu i bogatstvu okusa lokalnih vina, te dobroj promociji vinarija, Trebinje je postalo nazaobilazna tačka vinskih tura. U sklopu većine vinarija postoje sale za degustaciju prilagođene individualnim ili grupnim posjetama, gdje pored dobre kapljice vina možete uživati i u hercegovačkim gastronomskim specijalitetima. Tako da ukoliko planirate posjetu Trebinju, svakako predlažemo da odvojite vrijeme i za neku od lokalnih vinarija. Da li će to biti vinarija manastira Tvrdoš, ili vinarije Anđelić, Vukoje, Petijević, Berak, Aćimović ili neka druga, na vama je da odlučite. Bez obzira na vaš izbor sigurno ćete uživati u dobroj kapljici i izuzetnom gostoprimstvu domaćina. 

"Vinski put Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, dio je kulturne staze Savjeta Evrope „Iter Vitis“. 
„Iter Vitis“ objedinjuje različite destinacije i promoviše vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-istorijskog i materijalnog nasljeđa koje se nalazi u vinskim regionima." "Sunce, kamen i vrijedne ruke" - to je tajna visokokvalitetnih hercegovačkih vina!

imageSHARE