image
Seoski turizam Trebinja

Ukoliko ste ljubitelji ruralnih predjela, ili želite da vidite kako se danas živi u hercegovačkim selima predlažemo da posjetite neka od seoskih gazdinstava u okolini grada.

U prijatnom seoskom ambijentu i daleko od gradske vreve dočekaće vas ljubazni domaćini uz nezaobilaznu čašicu razgovora i rakije. Kvalitetna domaća hrana spremljena po tradicionalnim recepturama uz kapljicu dobrog domaćeg vina zadovoljiće i najzahtjevnije gurmane.

Ipak, ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim je sam doživljaj boravka na seoskom imanju gdje se, ukoliko želite i u zavisnosti od godišnjeg doba, možete okušati u seoskim poslovima - obradi zemlje, koševini, berbi plodova, tradicionalnom spremanju hrane i sl.

Boravak na seoskim domaćinstvima možete upotpuniti pješačkim ili biciklističkim turama po okolini, dok neka gazdinstva u ponudi imaju mogućnost rekreativnog jahanja konja.  

U okolini Trebinja za sada postoje tri registrovana seoska domaćinstva različitih sadržaja i smještajnih kapaciteta, a u planu je proširenje tog broja.

Seosko gazdinstvo Kisin se nalazi na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi, u selu Tuli, na nekih desetak kilometara udaljenosti od grada. U sklopu gazdinstva nalaze se ljetnjikovac, sala za degustacije, pet bungalova, te parking prostor koji može primiti i autobuse. Pored smještaja i kvalitetne hrane u ponudi imaju različite sadržaje pogodne kako za individualne turiste tako i za organizovane grupe.

Seosko gazdinstvo Laković smješteno je u selu Ljubomir na 18 km od grada. Iako malih smještajnih kapaciteta od svega 4 ležaja, nudi bogat sadržaj aktivnosti na samom seoskom imanju i njegovoj neposrednoj okolini.

Seosko gazdinstvo Šišić, u selu Strujići u Popovom polju, udaljeno je od Trebinja 45 km. Višečlana porodica Šišić se generacijama bavi uzgojem uglavnom autohtonih sorti žitarica, vinove loze, voća i povrća, te pčelarstvom. Pored hrane iz vlastitog uzgoja, u ponudi imaju i različite rukotvorine koje sami izrađuju. Domaćinstvo je pogodno za održavanje likovnih kolonija, manjih predstava ili ljetnjeg kina na starom kamenom guvnu, dok na malenom sportskom terenu mogu uživati ljubitelji sporta. 

imageSHARE