image
Tvrdjave u okolini Trebinja

5 najzanimljivijih tvđava u okolini Trebinja

Ako tražite avanturu i istorijske znamenitosti, Trebinje je pravo mjesto za vas. Grad okružen stjenovitim brdima krije devet austrougarskih fortifikacija iz perioda vladavine austrougarske imperije. Iako je prošlo više od stotinu godina od njihove izgradnje, one su i dalje impresivne i privlače turiste iz cijelog svijeta.

Provedite dan obilazeći jednu ili više od ovih utvrđenja sa lokalnim licenciranim vodičem. U ponudi turističkih agencija pronaći ćete različite programe, za manje grupe ili privatne ture, prilagođene različitim starosnim kategorijama i sa manje ili više zahtjevnim stazama. Neki od programa uključuju i posjete seoskim domaćinstvima gdje možete probati odličnu domaću hranu i vino.

Austroguraska imperija, da bi osigurala svoju prevlast nad Bosnom i Hercegovinom, a u strahu od pobuna stanovništva i blizine granice tada već nezavisne Crne Gore, odlučuje se da od strateški značajnog mjesta kakvo je Trebinje, napravi utvrđeni grad tzv. Festung Trebinje sa 36 fortifikacija i pratećom infrastrukturom, odnosno skoro 100 objekata vojne namjene. Brojne građevine po centru grada datiraju iz tog peroda, ali najveću pažnju turista privlače upravo okolne tvrđave.

Obilazeći austrougarske tvrđave, upoznajte kraške terene, naučite o gradnji i arhitekturi ovih objekata, čujte zanimljive istorijske i životne priče od lokalnih vodiča i uživajte u pogledima na grad i okolinu. Posebno iskustvo je vidjeti neponovljiv zalazak sunca u Trebinju.

Najposjećenije i najatraktivnije utvrđenja u neposrednoj blizini grada su Tvrđava Strač, Tvrđava Hercegovačka, Tvrđava Španjolska, Tvrđava Ljubljanska i Tvrđava Kula. 

Pred vama su kratki opisi najposjećenijih i najatraktivnijih utvrđenja u neposrednoj blizini grada.

Tvrđava Strač
Ova tvrđava je smještena 7 km jugoistočno od Trebinja i jedna od najmističnijih i najposjećenijih utvrđenja u okolini. Iako nikada nije dovršena, privlači posjetioce svojom neobičnom gradnjom i pogledom na Boku Kotorsku.

Smještena je na oko 750 m.n.v. jugoistočno od Trebinja, na udaljenosti od oko 7 km. Građena je nekoliko godina nakon aneksije BiH sa ciljem kontrole prilaza Boki Kotorskoj. Usljed propasti Carstva nikada nije do kraja dovršena, ali čak i tako nedovršena spada u red najvećih tvrđava na Balkanu, čija bi vrijednost gradnje, ako konvertujemo vrijednost nekadašnjih 1,4 miliona guldena u današnji novac, iznosila oko 60 miliona evra. Tehnološka rješenja izgradnje tvrđave bila su pravo čudo austrijske vojne inženjerije, a postoje i indicije da su Austrougari sagradili žičaru kojom su dopremali građevinski materijal.

Tvrđavu, koja je preživjela dva svjetska rata i uspješno odolijevala zubu vremena, danas posjećuju avanturisti koji žele, ne samo da vide jedan takav grandiozan objekat nego i da čuju neku od urbanih legendi koje se decenijama prepričavaju među mještanima. O kakvim legendama je riječ ostavljamo vam da čujete od vaših vodiča.

Tvrđava Petrina je nastala nadogradnjom ranije stražarnice i jedno je od 4 utvrđenja (Kučino brdo, Strač, Petrina i Golo brdo) na južnoj strani Trebinja. Udaljenost Petrine od centra grada iznosi oko 5km.

Uporište na Golom brdu predstavlja primjer znatno modernijih arhitektonskih rješenja građenih za vrjeme aneksione krize, osnosno druge faze utvrđenja grada. Austrougari su planirali proširiti i prenamjeniti ovu artiljerijsku kulu, za šta su predvidjeli budžet veći od onog koji je utrošen za Strač, ali ih je u tome spriječila sopstvena propast. Udaljenost ove utvrde od grada iznosi oko 7,5km.

Brdo Kličanj se nalazi na nepunih 5 km udaljenosti od centra grada i to je lokacija na kojoj je izgrađena jedna od prvih austrougarskih tvrđava iz prve faze razvoja utvrđenja Trebinja.

Brdo Gljiva, sastavni dio planinskog masiva Leotar, se nalazi na sjevernoj strani, na udaljenosti od nepunih 6 km od centra grada. Pored autrougarske tvrđave, koja je nekad nosila naziv Werk III danas je uređeno glavno poletište za paraglajding, tako da možete kombinovati posjetu ovom utvrđenju sa tandem letom u paraglajderu. Posebna zanimljivost vezana za planinu Leotar je da sa njenog vrha za vrijeme vedrih zimskih dana, neposredno prije izlaska ili tik nakon zalaska sunca, možete vidjeti italijansku regiju Pulju.

Za obilazak ovih lokacija savjetujemo da izaberete proljeće i jesen, ili čak i zimu jer zahvaljujući specifičnim klimatskim uslovima u Trebinju i tokom zime imamo veliki broj sunčanih dana sa umjernim teperaturama pogodnim za različite aktivnosti na otvorenom. Što se tiče ljetnih mjeseci, računajte na velike vrućine pa su ovakvi izleti najpogodiji u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim satima. 

Sve staze koje vode do tvrđava su markirane i obilježene turističkom signalizacijom. Ali ipak ukoliko ste zainteresovani za posjetu i obilazak trebinjskih utvrđenja savjetujemo da se u ove avanture ne upuštate samostalno, već da se obratite lokalnim agencijama sa kojima sarađuju vodiči edukovani upravo za ovakve ture. Agencije su spremne da pored svojih standardnih programa, kreiraju ponudu koja bi odgovarala samo vama. Vaše je da se adekvatno obučete za ove brdske izazove i ponesete dobro raspoloženje, a da sve ostalo prepustite organizatorima.  

Posjetite Trebinje i otkrijte jedinstvene istorijske znamenitosti i prekrasne kraške terene. Rezervišite turu sa licenciranim vodičem i iskoristite priliku da se upoznate sa ovim impresivnim austrougarskim fortifikacijama i doživite nezaboravno iskustvo u Trebinju.

imageSHARE