image

Planirate putovanje u Trebinje, ali ne možete da odlučite koji dio godine je najbolji za posjetu?

Тrеbinje odlikuje djelimično izmijenjena mеditеrаnskа klima sа krаtkim blаgim zimаmа i dugim žаrkim lјеtimа, uz prijatnu jesen i nešto svježija prоlјеćа. Izuzetno veliki broj sunačanih dana, pravilno raspoređene padavine u toku godine (kiša, snijeg je jako rijetka pojava) i prijatne temperature, pogoduju raznim aktivnostima na otvorenom. Tako da za koji god godišnji period se odlučite, teško da ćete pogriješiti. Svako godišnje doba u ovom šarmantnom hercegovačkom gradiću ima svoje čari, a koje ćete vi izabrati stvar je vaših afiniteta. Većina turista najčešće za posjetu bira ljetne mjesece, novogodišnje i božićne praznike, ili periode kada se u gradu odvijaju neka zanimljiva dešavanja poput slave grada, čuvenog moto skupa, Dučićevih večeri poezije i slično. 

Ukoliko Trebinje posjetite u ljetnom periodu gotovo da nema kraja različitim sadržajima i aktivnostima koje privlače sve generacije. Bez obzira da li ste ljubitelji prirode, kulturo istorijskih znamenitosti ili nekih zabavnih dešavanja sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Predlažemo da odvojite nekoliko dana kako biste uživali u romantičnim šetnjama gradom, ispijanju kafe pod čuvenim platanima, plovidbi barkama po Trebišnjici, vožnji biciklima, posjetama seoskim domaćinstvima, vinarijama i restoranima, ili osvježenjima na nekom od brojnih trebinjskih izletišta i kupališta poput Lastve, Studenca, Ubala ili Grada sunca.

Topli i sunčani jesenji dani pružaju sjajne uslove za većinu već navedenih aktivnosti.  Predlažemo vam da iskoristite tu prednost, pa da osim nabrojanog istražite i okolinu grada. Odličan način za to je da se priključite nekoj od tura koje nude lokalne agencije i na taj način uz stručno vođenje obiđete austrougarske tvrđave smještene na brdima oko grada, ili se odvezete biciklima do najveće bosanskohercegovačke pećine Vjetrenice do koje vodi nekadašnja trasa čuvenog voza Ćiro. A ukoliko želite da upoznate grad na jedan sasvim poseban način tu su tandem paraglajding letovi koji vam nude mogućnost da vidite Trebinje iz ptičije perspektive.

Zima u Trebinju ima neku posebnu čar, pogotovo u vrijeme praznika kada sve vrvi od turista. Srećna okolnost su prilično blage zime, pa se nemojte začuditi što se bašte trebinjskih kafića nikada ne sklanjaju. Svaki sunčan dan, pogotovo subotnja jutra na slikovitoj gradskoj pijaci, Trebinjci ali i brojni gosti, koriste kako bi uživali u nekom toplom napitku ili čašici domaće travarice. Često ćete čuti, da ukoliko želite da sretnete nekoga u Trebinju, da je dovoljno da subotom ujutru sjednete u neki od kafića oko pijace, i taj neko će sigurno proći pijacom ili možda čak i sjesti za sto pokraj vas.

Ukoliko se odlučite za posjetu u vrijeme novogodišnjih praznika, predlažemo da smještaj rezervišete na vrijeme jer već nekoliko godina Trebinje je tradicionalno među najposjećenijim destinacijama na Balkanu.

Proljeće u Trebinju je poseban doživljaj, to je vrijeme kada se budi škrta heregovačka priroda, kada gradski park odzvanja dječijom grajom, kada gorostasni platani zablistaju u punom sjaju, kada nekako svaki kutak ove kamene varoši poprimi romantičan izgled. Primjetno je da posljednjih godina brojne porodice s djecom biraju upravo proljećni period za posjetu Trebinju. Brojni su razlozi za ovakav trend, počevši od gotovo idealnih vremenskih uslova pa preko brojnih sadržaja primjerenih najmlađima. Različite dječije aktivnosti i manifestacije se odvijaju oko vaskršnjih praznika, tako da nemojte se iznenaditi ako u gradu za vrijeme hrišćanskog praznika Vrbice sretnete lijepo odjevenu dječicu sa vjenčićima vrbe na glavama i zvončićima oko vrata kako u veseloj povorci obilaze gradske ulice.

Ukoliko želite djeci da pružite kvalitetno i zanimljivo provedeno vrijeme, predlažemo da posjetite Muzej Hercegovine, gdje sjajni kustosti organizuju tematske radionice za djecu različitih uzrasta. Ako ste pak za malo rekreacije i opuštanja posjetite atraktivni Dino park u sklopu Grada sunca, gdje možete djecu povjeriti i na čuvanje u igraonici dok se vi opuštate u spa centru. 

Pored svega navedenog, Trebinje nudi još mnogo toga što možete vidjeti i posjetiti bez obzira na godišnje doba ili vremenske uslove. Tu pre svega mislimo na obilazak samog grada i njegovih kulturno istorijskih spomenika gdje ćete imati priliku u strogom centru vidjeti antičke skulpture koje je Dučić darovao gradu, spomenike iz različtih istorijskih perioda, zanimljiva arhitektonska rješenja i sl. Ono što je posebno zanimljivo jeste da na svega par stotina metara možete vidjeti sakralne objekte sve tri religije - džamije, pravoslavnu crkvu i katoličku katedralu.

Pri posjeti Trebinju nezaobilazna stavka je posjeta Hercegovačkoj Gračanici koja se ponosno uzdiže na brdu Crkvina, i iz kog god putnog pravca prilazite gradu ona dominira cijelim ambijentom. To je mjesto odakle se pruža veličanstven pogled na grad, a u čijem amfiteatru možete uživati u različitim kulturno umjetničkim programima koji se tokom godine dešavaju na tom mjestu.

U neposrednoj okolini grada nalazi se nekoliko pravoslavnih manastira (Tvrdoš, Duži, Zavala, Petro-Pavlov manastir), koji osim što su mjesta hodočaća, privlače i veliki broj turista iz cijeloga svijeta zahvaljujući svojoj viševjekovnoj bogatoj istoriji, tradiciji i umjetničkoj vrijednosti. Po posjećenosti izdvaja se manastir Tvrdoš u sklopu čijeg kompleksa se nalazi i vinarija.

Ukoliko želite nešto više da saznate o ovim lokacijama, možete se priključiti nekoj od turističkih tura razgledanja grada, ili potražiti privatnu turu, gdje će vas licencirani turistički vodiči provesti pričom kroz vijekove i znamenitosti Trebinja.

Najčešća pitanja i odgovori

  1. Gdje se nalaze najzanimljiviji turistički objekti u gradu?

Većina turistički atraktivnih lokaliteta i objekata se nalaze u samom srcu grada – Stari grad, gradski park, čuveni platani, vjerski objekti sve tri religije, Trg slobode sa slikovitom pijacom, gradski bazeni, restorani i dr. Među najposjećenijim mjestima su svakako Hercegovačka Gračanica koju ćete lako uočiti iz bilo kog dijela grada, te Tvrdoš koji je udaljen oko pet kilometra od centra. Nadomak Tvrdoša je kompleks Grad sunca sa brojnim turistički atraktivnim sadržajima.

  1. Koje su najbolje opcije za prenoćište?

Trebinje raspolaže različitim vrstama smještajnih kapaciteta tako da možete birati između hotela i motela kategorizacije od 3 do 5 zvjezdica, hostela, prenoćišta i kampova. Posljednjih par godina povećao se broj privatnih smještajnih kapaciteta različitog kvaliteta i ponude. Većina smještajnih objekata nudi i sopstveni parking, što je velika prednost ako je riječ o lokaciji u samom gradu. Pored vrste smještaja možete birati i lokacije od centra pa preko periferije grada, do okolnih sela.

  1. Koja su najbolja mjesta za jelo?

U samom gradu i njegovoj okolini možete pronaći veliki broj klasičnih restorana sa nacionalnom i internacionalnom kuhinjom, restorana brze hrane, pabova i pivnica sa jednostavnim ali ukusnim jelima, konoba, zalogajnica, picerija, pekara i sl. Najposjećeniji restorani su Studenac, Konak Mosko, Kolo, Stara Hercegovina, TDS, Vila Pergola, Vinska galerija Vukoje, SL Industry, pivnica Humsko, Ras, Segreto, Kukurića vrtovi i dr. Trebinjski ugostiteljski objekti su čuveni po kvalitetnoj hrani i prijatnoj atmosferi, a za koji od njih ćete se odlučiti zavisi od vaših preferencija i budžeta.

  1. Koje su najbolje opcije za prevoz u gradu?

Jedna od prednosti Trebinja jeste ta što vam je sve tu odmah iza ugla, na par koraka. Dakle najbolje se kretati pješke, a za neke malo dalje lokacije možete iznajmiti bicikl. U Trebinju postoji gradski i prigradski prevoz koji obavljaju prevoznici Ubla tours i Lux travel koji uglavnom povezuju grad sa okolnim selima, a linije saobraćaju nekoliko puta na dan. Za posjetu nekim malo udaljenijim lokacijama većina turista koristi usluge taksi vozila čije su cijene sasvim korektne i prihvatljive.

  1. Koja su najbolja mjesta za kupovinu?

Trebinje raspolaže sa nekoliko manjih tržnih centara, odnosno većih trgovina – Bingo, Tropik, Kort, Best, Konzum, te nizom manjih privatnih radnji. Nezaobilazni lokaliteti su svakako čuvena gradska zelena pijaca i trebinjski buvljak. Većina suvenirnica smještena je u starom gradu a posebno zanimljive i unikatne radove pronaći ćete te u Hobby Art i Art Špaiz suvenirnicama. Većinu domaćih lokalnih proizvoda možete kupiti u Hercegovačkoj kući.

  1. Koje su najbolje opcije za noćni život?

Bezbroj kafića, klubova i ljetnjih bašti nudi odličan provod do kasnih noćnih sati, često upotpunjen muzikom uživo poznatih balkanskih muzičkih zvijezda. Među najposjećenijim lokalima su kultna mjesta poput Undergrounda ili Azzara, gdje možete uživati u zvucima rokenrola ili starog dobrog džeza. A ako ste pak ljubitelji nekog malo aktuelnijeg zvuka i plesnog ritma predalažemo ljetnu baštu White bar, diskoteku Club Station i La Costa Biancu. Za nešto opušteniju atmosferu i laganiji zvuk tu su Poeta, Hedonija, Segreto, Bulls, Botanik i dr. Za sve ljubitelje noćnog života najbolji period je svakako ljeto.

imageSHARE