image
Mostovi u Trebinju

Trebinje je dobitnik brojnih značajnih domaćih i međunarodnih nagrada koje su potvrda uspješnog razvoja i afirmacije grada. Među dobitnicima nagrada su sam grad Trebinje, Turistička organizacija, Hercegovačka kuća, manastir Tvrdoš i brojni privredni subjekti.

Svako priznanje, bilo ono lokalnog ili globalnog karaktera je značajno za naš grad, a u nastavku teksta donosimo vam neka od najistaknutijih. 

Prošle godine grad Trebinje je proglašen za najbolju održivu destinaciju „Iter Vitis“, uz dodjelu priznanja u španskom gradu Santiago de Compostela u okviru Generalne skupštine „Iter Vitis“, kulturne staze Savjeta Evrope, a u sklopu projekta „Vinska cesta Hercegovine“. Tom prilikom nagrađen je i manastir Tvrdoš za najbolju praksu unapređenja kulturno-istorijskog naslijeđa i vina.

Trebinje je osvajač prvog mjesta na međunarodnom takmičenju Green Destinations Award – Top 100 priča održivih turističkih destinacija” na turističkom sajmu ITB-u u Berlinu gdje su nagrađeni Grad Trebinje, Hercegovačka kuća / Herzeg House i lokalni poljoprivredni proizvođači.  

Uz pomoć USAID-a i apliciranja za takmičenje Good Practice Story Award (Nagrada za priču o najboljoj praksi), koje je organizovano u Atini na Green Destinations 2022 & Future of Tourism Summit (Zelene destinacije 2022 & Samit o budućnosti turizma) u oktobru 2022. godine, sjajna priča o održivom razvoju „Park prirode Orjen – zaštićeno područje u službi unapređenja turističke ponude i održivog razvoja", uvrštena je u Top 100 priča održivog razvoja.  

Zatim tu je prva nagrada za „Najbolji promotivni video u Regiji“ za 2019. godinu nastao u realizaciji Turističke organizacije Grada Trebinja. Nagradu dodjeljuje Međunarodni festival turističkog filma International Tourism Film Festival – Stars of Wild Beauty“.

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine dodijelila je Turističkoj organizaciji nagradu „Zvijezda turizma bih za 2019.“ u kategoriji turističkih organizacija.

Kulturni centar Trebinje, po ocjeni portala Indikator.ba, dobitnik je priznanja za najbolji potez u turizmu u BiH u sezoni ljeto 2019. godine za otvaranje revitalizovanog doka na rijeci Trebišnjici kao dijelu prekograničnog projekta „Život na granici BiH / Crna Gora – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“.

Jedan od najtiražnijih časopisa u BiH, list „Dnevni avaz“ iz Sarajeva, dodijelio je gradu Trebinju nagaradu „Turistički biser 2018“, a u kategoriji 60 gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

Trebinje je nosilac Brand Leader 2017 Award dodijeljene na biznis konferenciji „SEET 2017“ pod nazivom „Turističko tržište Jugoistočne Evrope”.

Brojne trebinjske vinarije su osvajači velikog broja značajnih nagrada, a vinarije Tvrdoš i Anđelić okitile su se u par navrata prestižnim Decanter nagradama. Ovu nagradu od skoro posjeduje i vinarija Vukoje. 

Ponuda grada Trebinja već decenijama je prisutna na velikom broju međunarodnih sajmova gdje su mnogi privredni subjekti osvojili zapažena priznanja i nagrade.  

imageSHARE