image
Biciklističke ture Trebinje

Uskotračna pruga, građena krajem XIX i početkom XX vijeka, koja je sve do sedemdestih godina prošlog vijeka povezivala hercegovačke gradove i sela, danas je rekonstruisana u biciklističku stazu. Parni voz, popularnog naziva „Ćiro“, zamijenila su bickla tako da danas možete od Trebinja uputiti se kroz Popovo polje, Ravno, Čapljinu i duž rijeke Neretve stići sve do Mostara. To je ujedno i jedna od dvije najduže dionice ove pruge, a na raspolaganju su vam staze u dužini od čak 330km, koje pored Bosne i Hercegovine, prolaze i teritorijom Hrvatske i vode vas ka Dubrovniku. Revitalizacija pruge je rezultat prekogranične saradnje i finansiranja od strane Evropske unije sa ciljem očuvanja pruge kao istorijske baštine i razvoja nove turističke ponude.

Zahvaljujući ovom projektu aktivno se radi na stalnom poboljšanju kvaliteta biciklističke staze i povezivanju znamenitih lokacija duž trasa pruge. Aktivacija pruge u turističke svrhe otvorila je nove poslovne mogućnosti za lokalne proizvođače i pružaoce usluga.

Staza „Ćiro“ prolazi kroz autentične i slikovite hercegovačke predjele i povezuje kulturno-istorijske lokalitete, bogatu vjersku baštinu, prirodne fenomene i dr.

U zavisnosti od vaših preferencija i kondicije, trebinjske agencije u ponudi imaju više biciklističkih tura koje se mogu prilagoditi vašim željama i potrebama. Među najatraktivnijima, a ujedno i najpopularnijima su biciklistička tura kroz grad Trebinje i dvije istorijske biciklističke ture.

Istorijska ruta Ćiro na relaciji Trebinje Jazina, u dužini od 16km, uzvodno uz rijeku Trebišnjicu nudi slikovite mediteranske predjele kombinovane uz kulturno-istorijske znamenitosti poput Arslanagića / Perovića mosta i starog grada Mičevca.

Istorijska ruta Ćiro na relaciji Trebinje Zavala, u dužini od 45km, je cjelodnevni izlet koji obuhvata posjetu izuzetno značajnim i atraktivnim lokacijama poput manastira Tvrdoš, Duži i Zavala, te izuzetnog prirodnog fenomena pećine Vjetrenice.

Biciklistička staza „Ćiro“ nudi vam odličan način da upoznate okolinu grada na aktivan i upečatljiv način, zato ne čekajte previše i rezervišite svoju turu.

 

 

imageSHARE