image
Trebinje pijaca

Kroz Trebinje prolazim često, nekad se u njemu malo i zadržim, makar da prošetam Starim gradom, odem na ćevape, popijem kafu pod platanima. Već dovoljno dobro poznajem grad da bih mogla reći da mu znam i skrivene kutke, ali kada me neko pita za savjet šta obavezno vidjeti, uvek preporučim pijacu!
Trebinjska pijaca je relikt atmosfere starih vremena koja brže-bolje zaboravljamo naručujući onlajn i kupujući po velikim tržnim centrima. Žao mi je što mi nije bliže jer je to jedno od rijetkih mjesta gdje možete osjećati kao da ste u nekom starom filmu, proćaskati sa prodavcima, probati sve i svašta, kupiti sireve kojih nikad ne nakupujete dosta, maslinovo ulje, čajeve, pršut, štrikane čarapice....
Ono što ovu pijacu izdvaja od drugih je i to što se svakog jutra "montira" na glavnom gradskom trgu i toliko ga zašareni da ne znate gdje prije da gledate, a ako je pritom još i pijačni dan-subota, kupovina, šetnja i kafica pod platanima su neponovljiv doživljaj. Na žalost, već oko 14h prodavci se razilaze, čistači uklanjaju i poslednji trag kulisa šarene predstave, da bi oko 15h trg izgledao potpuno drugačije.
Srećom, svakim "sutra" počinje novi dan pa možete skoknuti po ono čega ste se svih ovih godina uželjeli, hercegovački delikatesi, suveniri, rakije, čudotvorni planinski melemi... ili samo osmjeh i par toplih riječi.

Kada je u pitanju kupovina suvenira iz Trebinja, posjetite Hercegovačku kuću i uživajte u izboru brojnih domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. Na raspolaganju su vam vina, rakije, med, prirodna kozmetika, suveniri i autentični proizvodi hercegovačkog podneblja. Proizvodi su zapakovani u već prepoznatljivu ambalažu Hercegovačke kuće i mogu biti odličan poklon. 

Najčešća pitanja i odgovori u vezi sa šopingom u Trebinju

  1. Koje je radno vrijeme trgovina? A koje ugostiteljskih objekata?

Radno vrijeme trgovina i ugostiteljskih objekta se razlikuje u zavisnosti od godišnjeg perioda. Većina trgovina se otvara ujutru od 07:00 ili 08:00 časova i rade do 21:00 odnosno 22:00 u ljetnom periodu. Mnoge manje radnje su zadržale nekadašnju praksu dvokratnog radnog vremena, tako da su u vrijeme ručka zatvorene.

Ugostiteljski lokali imaju radno vrijeme u zavisnosti od vrste djelatnosti, uglavnom do 23h, dok klubovi i diskoteke rade naravno duže.

Radno vrijeme je podložno izmjenama tokom praznika, tako da svakako savjetujemo da unaprijed provjerite.

  1. Gdje zamijeniti strane valute? Da li se može plaćati karticama?

Strane valute možete mijenjati u mjenjačnicama i bankama. Računajte da većina banaka radi do 16 časova, dok su mjenjačnice otvorene par sati duže. Na većini mjesta moguće je i kartično plaćanje.

 3. Šta poneti kao autentični suvenir iz Trebinja?

Najljepši suvenir iz Trebinja je svakako nešto što je nastalo upravo u Trebinju. Da li će to biti neki magnet, privjesak, umjetnička fotografija, slika ili skulptura, flaša vina ili nešto drugo na vama je da odlučite. Za ručno rađene umjetnine nastale u Trebinju posjetite Hobby Art i Art Špaiz ili kontaktirajte Facebook stranicu Potka Trebinje (Ručni radovi Trebinje) koji izrađuju prekrasne lutkice u narodnim nošnjama.

imageSHARE