image

Ponuda za mlade u Trebinju

Posljednjih nekoliko godina primjetan je trend rasta broja turista u Trebinju, a posebno u ljetnom periodu kada u gradu sve vrvi od mladih ljudi. Razlozi za to su mogućnosti za aktivan odmor po pristupačnim cijenama. Naime boraveći u Trebinju moguće je uživati u avanturističkim aktivnostima u Trebinju i okolini, provesti poneki dan na plažama na Jadranu ili otkrivajući plaže na rijekama i kupalištima u gradu i u okolini. Noćni provod kao i obilje zanimljivih događaja ali i neke sad već popularne lokacije za instagram fotkanje su takođe ono što privlači mlade u Trebinje.

Aktivni odmor

Ljubitelji adrenalina i aktivnog odmora mogu kontaktirati Paraglajding Aero club za tandem letove paraglajderom.
Najpopularnije pješačke ture u organizaciji Walk with me odvijaju se na prostranstvima Bijele Gore, dok najatraktivnije biciklističke ture u organizaciji Herz Adventures vode starim trasama nekada čuvenog voza Ćiro.
Na ovaj način možete upoznati okolinu grada i osvojiti vrhove Orjena, Leotara, Petrine, Strača... Ture se mogu prilagoditi zahtjevima turista. Pored paraglajdinga, planinarskih i biciklističkih tura na raspolaganju su vam kajaking, streličarstvo, šumske šetnje i dr.

Postoje i takve ture gdje je moguće kombinovati planinarenje ili biciklizam uz posjetu nekom seoskom domaćinstvu, restoranu ili vinariji. Rezervacije možete izvršiti online kod organizatora – Herz Adventures, gdje ćete dobiti uputstva za plaćenje i sve ostale neophodne informacije. Za realizaciju ture potrebne su minimum 4 prijavljene odrasle osobe, a organizatori su spremni prilagoditi sadržaj i lokacije zahtjevima učesnika, pogotovo kada su u pitanju zatvorene turističke grupe.


Plaže na Jadranu i kupališta u Trebinju i okolini

Opuštanje, osvježenje i odličnu zabavu možete potražiti na nekom od lokalnih kupališta i izletišta. Na raspolaganju su vam gradski bazeni (otvoreni, zatvoreni i riječni), rijeka i Aqua park Grad sunca. 
Najbliži grad na Jadranu je Dubrovnik, pa samim tim i plaže u njegovoj okolini poput Srebrenog, Kupara, Orašca, Plata, Zatona, plaža u uvali Lapad i dr.
Najbliže plaže u Crnoj Gori su na teritoriji Herceg Novog koji raspolaže sa čak 25km obale. Među najpopularnijima su Blatna plaža Igalo, plaža Raffaelo i dr.
Posjeta jadranskim plažama na dnevnom nivou je već decenijama praksa Trebinjaca, ali ukoliko se odlučite da iz Trebinja posjetite neku od plaža na Jadranu svakako računajte na granične formalnosti i izaberite dio dana kada su manje gužve na graničnim prelazima.

Događanja koja okupljaju mlade u Trebinju

Ukoliko ste mladi, ili se još uvijek tako osjećate, Trebinje vam nudi brojna dešavanja i sadržaje tokom cijele godine, ali ipak najviše toga možete iskusiti i doživjeti upravo ljeti. Jedna od najposjećenijih manifestacija u gradu je Međunarodni moto skup koji se preko dvije decenije, svakog juna, održava u Trebinju. Riječ je o događaju koji privlači bajkere iz cijelog svijeta, ali i ljubitelje rokenrola koji mogu uživati u koncertima poznatih regionalnih bendova. Ukoliko se odlučite posjetiti Trebinje baš za vrijeme održavanja motorijade potrudite se da smještaj rezervišete na vrijeme jer se taj, najčešće drugi vikend u junu, uvijek traži krevet više.

Za ljubitelje kulture i umjetnosti tu su ljetne manifestacije poput Festival festivala gdje nastupaju najbolja dramska amaterska pozorišta iz bivše Jugoslavije, Festival mediteranskog i evropskog filma, te brojne umjetničke kolonije i izložbe. Ljubitelji muzike mogu uživati u koncertima različitih muzičkih žanrova poput Preobraženjskog koncerta za slavu grada, Internacionalnalnog festivala klasične muzike Music & More Summerfest, i dr.

Mjesta za najbolji noćni provod u Trebinju 

Ipak ono što privlači najveći broj mladih jeste ljetni noćni život Trebinja. Tokom večernjih šetnji gradom, može vam se učiniti da su noći suviše kratke za sve ono što grad nudi. Bezbroj kafića, klubova i ljetnih bašti nudi odličan provod do kasnih noćnih sati, često upotpunjen muzikom uživo poznatih balkanskih muzičkih zvijezda.

Među najposjećenijim lokalima su sada već kultna mjesta grada poput Undergrounda ili Azzara gdje možete uživati u zvucima rokenrola ili starog dobrog džeza.

Ako ste pak ljubitelji nekog malo aktuelnijeg zvuka i plesnog ritma predalažemo ljetnu baštu White bar u srcu Starog grada koja već godinama svojim bogatim programom privlači partijanere iz regiona.

Sjajan provod nudi i diskoteka Club Station koja vikendima organizuje žive svirke uz regionalne muzičke zvjezde, razne bendove i DJ-eve. La Costa Bianca na samoj obali rijeke u Starom gradu je popularno mjesto među mladima, gdje pored dobre muzike možete i uživati u prelijepom ambijentu uz rijeku Trebišnjicu.

Popularna mjesta među mladima koji vole nešto opušteniju atmosferu i laganiji zvuk su svakako lokali poput Poete, Hedonije, Segreta, Bullsa, Botanika, Pivnice Humsko i dr. Bez obzira da li ste ljubitelji rokenrol, popularne, tehno, haus, narodne, ili neke druge vrste muzike u Trebinju ćete pronaći ponešto za sebe.  

Lokacije za fotografisanje

Ambijentalna cjelina centra grada sa arhitektonskim elementima mediterana i orijenta, isprepletana zelenilom gorostasnih platana i gradskog parka, privlači sve veći broj influensera i kreatora atraktivnih sadržaja na platformama poput Instagrama, TikTok-a, You tube-a i sl. Za kulisu svojih uradaka, influenseri biraju lokacije poput Starog grada, naselje Krš i uže jezgro grada, inače zone proglašene nacionalnim spomenikom. Odraz Starog grada u rijeci Trebišnjici je sigurno jedan od najprepoznatljivijih i najslikanijih motiva u gradu. Ako pripadate ovoj grupi mladih ljudi, predlažemo da prilikom posjete gradu istražite i njegovu okolinu gdje ćete sigurno pronaći još šarmantnih i skrivenih kutaka.


Cijene u Trebinju

Svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da je Trebinje, iako popularna destinacija, cjenovno prihvatljiva mladim ljudima. Cjenovni rang smještajnih kapaciteta i usluga ugostiteljskih objekata je raznolik, tako da ćete u ponudi pronaći od tzv. budget friendly opcija do onih ekskluzivnijih i naravno skupljih varijanti.

Zaista je mnogo razloga da posjetite Trebinje tokom ljeta. Zato dođite, doživite i osjetite makar djelić atmosfere i gradskog ritma koji će vas ispuniti radošću i toplinom, toliko da ćete poželjeti da se vratite. I vjerujte ne biste bili ni prvi ni posljednji koji su se zaljubili u milo Trebinje.

Najčešća pitanja i odgovori

  1. Koje su najbolje vinarije Trebinju i gdje se mogu probati lokalna vina?

Trebinje raspolaže sa čak 22 vinarije, smještene mahom u neposrednoj blizini grada. Najposjećenije vinarije su: Tvrdoš, Anđelić, Vukoje, Petijević, Berak, Aćimović, Marić, Popovac, Sekulović i Bojanić. Sve nabrojane vinarije raspolažu sa degustacijskim prostorima različitih kapaciteta. Upravo ove vinarije su nosioci brojnih značajnih nagrada, a vinarije Tvrdoš i Anđelić okitile su se u par navrata prestižnim Decanter nagradama. Vina možete degustirati i kupiti direktno u vinarijama ili u Hercegovačkoj kući. Većinu trebinjskih vina možete probati i u lokalnim ugostiteljskim objektima.

  1. Gde se nalaze avantura parkovi u blizini Trebinja?

Avantura park Ubla nalazi se na oko 20 km od grada. Dostupan je svaki dan u periodu od 10 do 18 časova, s tim što se tokom radnih dana mora izvršiti najava dolaska. Na raspolaganju su vam dječiji i veliki avantura park.

Tokom ljeta u kompleksu Grad sunca na raspolaganju vam je Aqua park.

  1. Gde se može ići na pješačke i biciklističke ture?

Neke od standardnih pješačkih i biciklističkih tura uključuju obilaske grada i okoline, seoskih područja, trebinjskih manastira, austrougarskih kula, posjetu Ublima ili Bijeloj Gori i dr. Ture se mogu prilagoditi željama i potrebama turista.

  1. Gdje se može naći smještaj u seoskim domaćinstvima i šta sve nude?

U okolini Trebinja za sada postoje tri registrovana seoska domaćinstva različitih sadržaja i smještajnih kapaciteta, a u planu je proširenje tog broja. To su seoska gazdinstva Kisin, Šišić i Laković. Pored smještaja i kvalitetne hrane, gazdinstva Kisin i Šišić u ponudi imaju različite sadržaje pogodne kako za individualne turiste tako i za organizovane grupe. Dok je seosko gazdinstvo Laković jako malih smještajnih kapaciteta, ali nudi bogat sadržaj aktivnosti na samom seoskom imanju i njegovoj neposrednoj okolini. Na ovim imanjima možete se okušati u nekim tipičnim seoskim poslovima poput rada u baštama, kosidbe, pripreme tradicionalnih jela i sl.

  1. Gdje se nalazi Herceg house i šta se tamo može kupiti?

Herceg House ili Hercegovačka kuća se nalazi u pješačkoj zoni strogog centra grada, u ulici Jovana Dučića, tik uz Turistički info centar. To je mjesto gdje možete kupiti domaće proizvode svih lokalnih proizvođača. U ponudi su med, vina, rakije, likeri, džemovi, sirevi, pršuti, čajevi, suve smokve, prirodna kozmetika i sl. Svi proizvodi su lijepo i autentično upakovani tako da su pogodni za poklone.

  1. Kakve su sportske aktivnosti na rijeci Trebišnjici i kakvi su uslovi za kupanje i druge aktivnosti na vodi?

Trebišnjica pruža mogućnosti za kupanje i različite aktivnosti na vodi. Njen najposjećeniji dio za kupanje je u samom gradu, gdje dio vode iz rijeke puni riječni bazen. Dio rijeke koji protiče kroz grad idealan je za plovidbe čamcem. Na raspolaganju su čamci različitog kapaciteta, pogodni za mirnu plovidbu i uživanje u krajoliku sa vode, sa vodičem ili samostalno. Za one malo odvažnije tu su kajaci i daske za veslanje koje će vam pružiti aktivniji kontakt sa vodom.

  1. Koliko je Trebinje blizu Jadrana i Dubrovnika i koje su opcije za posjetu ovih turističkih destinacija? Gdje se nalaze najbolje plaže?

Trebinje se nalazi na tridesetak kilometara udaljenosti od hrvatskog, i četrdesetak od crnogroskog primorja. Najbliži grad na Jadranu je Dubrovnik, pa samim tim i plaže u njegovoj okolini poput Srebrenog, Kupara, Orašca, Plata, Zatona, Lapada i dr. Većina plaža su šljunkovite, pješčane, ili  stjenovite.

Najbliže plaže u Crnoj Gori su na teritoriji Herceg Novog. Među najpopularnijima su Blatna plaža Igalo, odlična za porodice sa malom djecom, te atraktivna plaža Raffaelo popularna među mladima.

Tokom ljeta trebinjske turističke agencije organizuju prevoz ka ovim destinacijama koji podrazumjeva rani jutarnji polazak i kasni popodnevni povratak.



imageSHARE