image
Trebinje

Trebinje, sunčani hercegovački grad, najčešće se posjeti usput, u odlasku ili povratku sa mora jer je udaljen samo tridesetak kilometara od Jadranskog mora. Mnogo je razloga da u njega samo ne svratite na kafu u čuvenu baštu pod platanima, zaštitni znak Trebinja, već da ostanete duže i opušteno, baš kako i lokalci žive, obiđete mnogobrojne znamenitosti i uživate u njegovim čarima. U  ovom predivnom gradu provela sam dva dana a već na kraju prvog dana, prepuna utisaka, poželjela sam da produžim boravak i znala da ću se sigurno uskoro vratiti. 

Prvi razlog je zasigurno, mediteranska klima i nevjerovatnih 260 sunčanih dana godišnje. Interesantno je da je ovde jesen toplija od proleća. Kada kiše i magla krenu u kontinentalnim dijelovima, u Trebinju je vrijeme još uvijek sunčano. U koje god godišnje doba da dođete, vrlo je vjerovatno da će vreme biti lijepo. Reći ću vam samo da sam prilikom posjete početkom novembra nosila kratke rukave. Ovde je snijeg rijetkost. 

Bogato kulturno istorijsko nasljeđe i veliki broj znamenitosti čine Trebinje gradom sa najviše spomenika u BiH i izuzetno zanimljivim za posjetu. Muzej HercegovineStari grad ili Kaštel, crkve, džamije, manastiri u okolini, kameni mostovi dio su onoga što u Trebinju možete obići. Za veliki broj spomenika koji možete vidjeti zaslužan je pjesnik i diplomata Jovan Dučić. On je inicijator osnivanja muzeja u kome se nalazi njegov legat kao i drugi mnogobrojni eksponati. Dučićev spomenik nalazi se na ulazu u prekrasan gradski park a na brdu Crkvina iznad grada nalazi se hercegovačka Gračanica i u njenoj kripti njegov grob. Odavde se pruža i najljepši pogled na grad, Trebišnjicu i vinograde. 

Hladna i bistra Trebišnjica koja grad dijeli na dva dela, pruža osvježenje u vrelim ljetnim danima. Uz nju je šetaliste kojim možete prošetati od Kamenog mosta do Perovića-Arslanagića mosta, preći preko njega i vratiti se drugom obalom. Od juna do oktobra možete se provozati i čamcem po rijeci Trebišnjici i doživjeti grad iz druge perspektive. 

Obilje sunca je vjerovatno i razlog uvijek dobro raspoloženih, vedrih i visokih Trebinjaca. Od prodavca na pijaci, konobara u restoranu ili prolaznika koga sam zamolila da me fotografise ili da nešto priupitam, svi su nasmijani, predusretljivi i radi da proćaskaju. 

Gastronomska ponuda Trebinja je još jedan razlog da ovde obavezno probate neki od lokalnih specijaliteta od zdravih, prirodnih proizvoda uzgojenih na ovoj blagorodnoj zemlji. Ne propustite jagnjetinu ili teletinu ispod sača uz vino iz neke od dvadesetak lokalnih vinarija ili manastira Trvrdoš. Obavezno probajte pršut, sir škripavac koji škripi pod zubima, pa otuda ime, i med koji pčele prave iz obilja mediteranskog bilja koje ovde raste. Kao najbolji suvenir iz Trebinja kupite nešto od domaćih proizvoda na predivnoj zelenoj pijaci na glavnom trgu, zatvorenoj Gradskoj tržnici ili u Hercegovačkoj kući gdje osim vina, sireva, pršuta, meda, čajeva, džemova možete naći i prirodnu kozmetiku. 

Na samo 7 km od Trebinja nalazi se Grad Sunca, turistički kompleks. Na 80 ha smješteni su najveći aqua park na Balkanu, luksuzni hotel, apartmansko naselje, sportsko rekreativni objekat sa sportskim terenima, bazenom, dvoranom, spa centar, etno selo i Varoš Čaršija, dino park, koloseum, auto kamp… 

I da se vratim na početak teksta i platane. Ako niste sjeli i popili nešto u bašti pod njihovim visokim krošnjama, ne računa se da ste bili u Trebinju. A možete sjesti i u baštu hotela Platani gde je boravila Monika Beluči tokom snimanja filma “ Na mliječnom putu” i uživati u baklavi ili nekom drugom sjajnom kolaču iz ovog hotela, za “njenim” stolom. 

Sve što sam pomenula više je nego dovoljno da svačiji boravak u Trebinju učini raznovrsnim i nezaboravnim kao što je i moj bio. Ovaj šarmantni mediteranski grad ima samo jednu manu. Toliko vam se dopadne da morate uvek iznova da dolazite.  

Najčešća pitanja i odgovori

  1. Šta se nipošto ne smije propustiti kada ste u Trebinju? 

Kada se nađete u Trebinju obavezno je posjetiti gradsko jezgro sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, Stari grad sa Muzejom Hercegovine, vjerske objekte sve tri konfesije od kojih svaki ima neku svoju priču i zanimljivost.

Obavezno je sjesti na kafu pod čuvenim platanima, ili u neku od brojnih trebinjskih bašta i uživati u relaksiranoj gradskoj atmosferi. Na Trgu oslobodilaca u prijepodnevnim satima je slikovita gradska pijaca na kojoj možete pronaći autentične hercegovačke proizvode.

Nezaobilazne lokacije su Hercegovačka Gračanica i manastir Tvrdoš, a ukoliko se zadržavate duže ne treba zaobići ni ostale manastire u okolini grada.

Trebinjske vinarije i restorani su prave male oaze hedonizma, tako da isplanirajte posjetu i nekima od njih.

  1. Ko su poznate ličnosti porjeklom iz Trebinja?

Trebinje i njegova okolina su mjesto rođenja brojnih znamenitih ljudi među kojima su svakako najvažniji Stojan Jovanović odnosno Sveti Vasilije Ostroški, zatim jedan od najvećih srpskih pjesnika i diplomata Jovan Dučić, i jedan od naših najvećih dobrotvora Luka Ćelović Trebinjac. Brojni poznati glumci i sportisti su rođeni ili vuku korijene iz Trebinja, poput glumaca Nebojše Glogovca i Nataše Ninković, košarkaša Dejana Bodiroge, Milana Gurovića i Predraga Danilovića, rukometaša braće Grbića i drugih.

  1. Da li postoje galerije gdje bi se mogle kupiti neke od umjetnina?

Ukoliko ste u potrazi za nekim manjim umjetničkim suvenirom ručne izrade predlažemo da posjetite Hobby Art i Art Špaiz u Starom gradu, dok umjetničke slike većeg formata kao i skulpture možete pronaći u galeriji Bokić na obali rijeke ili u galeriji Art Studio u naselju Bregovi. Artem galerija i poklon dućan u centru grada u ponudi, između ostalog, ima i radove Udruženja za pomoć i podršku djeci i licima sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“.

Trebinje posjeduje likovnu akademiju, tako da mnogi od umjetnika koji je završe ostaju da stvaraju i rade u gradu.

  1. Da li Trebinje ima pozorište?

U sklopu Kulturnog centra Trebinje nalazi se gradsko pozorište. Najvažnija manifestacija je svakako smotra amaterskih pozorišta bivše Jugoslavije koja se tradicionalno, preko šest decenija, svako ljeto održava u Trebinju pod nazivom Festival festivala. Pored Gradskog pozorišta Trebinje, na sceni se povremeno mogu naći i gostujuće predstave. Za sve dodatne informacije o repertoaru možete pogledati sajt Kulturnog centra.

  1. Koji je period godine najbolji za posjetu gradu i okolini?

Trebinje je najposjećenije tokom ljeta i većih praznika, kada su već tradicionalno najbrojniji gosti iz susjednih zemalja, odnosno regije Blakana. Iz godine u godinu Trebinje privlači i sve veći broj stranih turista iz cijelog svijeta. Da je riječ o gradu za sva godišnja doba možete pročitati na našem blogu u tekstu pod nazivom: Trebinje, destinacija za sva godišnja doba,  gdje ćete saznati koje su to aktivnosti i dešavanja vezana za određena doba godine.

  1. Gdje pojesti neko dobro i tradicionalno jelo? Koja su to jela? Koja vina? Postoji li neka čudna vrsta hrane koju nećemo naći drugdje?

Tradicionalne hercegovačke specijalitete možete probati u nekom od restorana u gradu i okolini. Za ljubitelje mesa tu su jela od teletine i jagnjetine spremljena na tradicionalan način ispod sača ili na ražnju što ćete naći u Konaku na Mosku i Staroj Hercegovini na Tulima.

Restoran Studenac pored raznih jela nudi odlično spremljenu pastrmku iz Trebišnjice.

U ponudi mnogih restorana pronaći ćete cicvaru, koja uz dodatak meda je jedno od neobičnijih delikatesa našeg kraja.

Uz tradicionalno sušeni pršut, sir škripavac, sir iz mješine ili onaj iz maslinovog ulja odlično se slažu priganice ili prijesnac. Naravno sve to treba nadopuniti najprije čašicom domaće loze, a potom i nekim dobrim lokalnim vinom. Možete birati između autohtonih sorti hercegovačkog podneblja vina vranac i žilavku, ili neko od vina međunarodnih sorti poput šardonea, merloa, kabernea...

Posebna zanimljivost trebinjskog kraja je čuveni grah poljak, vrsta grahorice neobičnog izgleda i sjajnih nutritivnih vrijednosti koji ćete pronaći na gradskoj pijaci ili u Hercegovačkoj kući, a prepoznaćete ga po tome što podsjeća na šarene kamenčiće.

  1. Gdje kupiti tradicionalne proizvode?

Tradicionalne proizvode možete pronaći na gradskoj pijaci, Hercegovačkoj kući, manastirskim prodavnicama i lokalnim suvenirnicama.

  1. Šta predlažete da ponesemo kao suvenir? Da li znate nekoga ko ručno izrađuje suvenire?

Najljepši suvenir iz Trebinja je svakako nešto što je nastalo upravo u Trebinju. Da li će to biti neki magnet, privjesak, umjetnička fotografija, slika ili skulptura, flaša vina ili nešto drugo na vama je da odlučite. Za ručno rađene umjetnine nastale u Trebinju posjetite Hobby Art i Art Špaiz ili kontaktirajte Facebook stranicu Potka Trebinje (Ručni radovi Trebinje) koji izrađuju prekrasne lutkice u narodnim nošnjama.




imageSHARE