image

Mjesto polaska

Destinacija

Izaberite tip ture

Izaberite temu ture

Izaberite vrijeme trajanja ture

Mjesto polaska: Trebinje

Image

Trebinje je grad čije će vas uže jezgro očarati na prvi pogled i privući da ga istražite malo podrobnije. Prošetajte Starim gradom, popijte kafu pod čuvenim platanima, uživajte u zvukovima i bojama zelene pijace na centralnom gradskom trgu, obradujte nepce domaćom hranom i kvalietetnim vinima, obiđite mostove na Trebišnjici pješke ili zaplovite barkama, napravite predah u gradskom parku i možda baš tu u sjenci nekog drveta, koje je naš čuveni pjesnik Jovan Dučić ostavio „svom milom“ Trebinju, poželite da doživite i osjetite više, ili možda čak da se tu i nastanite.

Šta vidjeti u Trebinju?

Šetajući gradom, shvatićete da se u krugu od svega par stotina metara nalaze hramovi tri religije: Pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg, Katedrala Blažene djevice Marije, te Osman-Pašina i Sultan-Ahmedova ili Atik džamija. Šetnja kamenim uličicama Starog grada dovešće vas do Muzeja Hercegovine gdje će vas sjajni i predusretljivi kustosti upoznati sa vrijednim muzejskim eksponatima, ali i nekadašnjim načinom života u Hercegovini.

Trebinje na dlanu – i to je moguće, dovoljno je samo da odete na brdo Crkvinu odakle seže veličanstven pogled na grad i njegovu okolinu. Najljepšim trebinjskim vidikovcem dominira Hercegovačka Gračanica jedan od najposjećenijih pravoslavnih hramova u BiH, a ujedno i mjesto Dučićevog vječnog počinka.

Uz samu obalu Trebišnjice, na svega nekoliko kilometara od centra grada, pronaći ćete oazu duhovnosti i mira, viševjekovnu riznicu i čuvara pravoslavne vjere manastir Tvrdoš. Bogata istorija manastira krije mnoge tajne, a jedna od njih je svakako i proizvodnja vrhunskih vina.

Manastir Tvrdoš je nezaobilazan dio ture „Stazom svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ koja uključuje između ostalog i posjetu Mrkonjićiima, svetiteljevom rodnom selu.

Šta jesti u Trebinju? 

Ako ste ljubitelji kvalitetne i ukusne hrane Trebinje je pravi izbor za vas. Izbor jela u trebinjskim restoranima i seoskim domaćinstvima zadovoljiće i najzatjevnija nepca, te ponuditi širok izbor jela od tradicionalnih hercegovačkih specijaliteta do jela savremenih svjetskih kuhinja. Zahvaljujući autohtonim prehrambenim proizvodima i kvalitetu hrane Trebinje postaje sve propoznatljivije na mapi slow food destinacija.  

Aktivni turizam u Trebinju

Ukoliko ste željni uživanja u prirodi i različitih aktivnosti na otvorenom možete birati šetnje duž Trebišnjice ili pak po manje ili više zahtjevnim brdskim stazama, biciklizam, planinarenje, paraglajding i slične aktivnosti. Park prirode Orjen pored avanturizma i adrenalina, nudi i uživanje ljubiteljima kraških predjela koji obiluju specifičnim geomorfološkim oblicima i endemskim biljnim vrstama.

Koji je najbolji period za posjetu Trebinju?

Period od aprila do juna ili od septembra do oktobra je najbolje vrijeme za sve vrste kulturnih posjeta, avanturističke programe, team building programe, vinske ture, hodočašća i sl. Ipak Trebinje je najposjećenije onda kada je i najtoplije, od juna do septembra, iako možda ne bismo rekli da je tad i „najbolji“ period.

Tokom zime zna biti kišovito i vjetrovito ali je tada i najpovoljniji smještaj te mnogi strani turisti i ljudi iz dijaspore koriste to vrijeme da posjete Trebinje i odrade wellness i spa tretmane po nevjerovatno niskim cijenama za njihove uslove, poprave zube ili sl.

Koja vina probati u Trebinju?

Niste bili u Trebinju ako niste probali neka od vina autohtonih ili internacionalnih sorti grožđa koja se uzgajaju u ovom kraju još od 19-tog vijeka žilavku, vranac, blatinu, šardone ili merlo.

Ova vrhunska vina možete probati i u lokalnim restoranima ali i direktno u vinarijama, među kojima je 10-tak onih koji rado dočekuju turiste. Za obilazak vinarija i degustacije preporučujemo nekoliko različitih vinskih tura koje organizuju lokalni organizatori i vodiči. Na specifičan i neodoljiv ukus ovih vina utiču veliki broj sunčanih dana i specifično tlo gdje je podloga gotovo kamen.

Udaljenost Trebinja od drugih gradova

Trebinje Dubrovnik  32 km
Trebinje Jadran (najbliže plaže) 42 km 
Trebinje Beograd  428 km
Trebinje Banja Luka  347 km
Trebinje Mostar  116 km
Trebinje Sarajevo  203 km
Trebinje Višegrad  204 km
Trebinje Herceg Novi  39 km
Trebinje Tivat  58 km


Trebinje putovanja 2023

U nastavku pogledajte našu ponudu za putovanja u Trebinje za 2023. kao i ponudu razgledanja Trebinja i izlete sa polascima iz Trebinja. Sve programe možete rezervisati online. Usluge plaćate direktno organizatorima nakon što vam potvrde turu i pošalju instrukciju za uplatu.

 

Privatna turaImage
Naredni polazak 14.06.2024
39 BAM
Paket obuhvata:
  • Razgledanje jezera i okoline u pratnji vodiča
  • Hladna hercegovačka plata
  • Vino ili drugo piće po izboru
Saznaj više
Promo cijenaImage
Naredni polazak 14.06.2024
80 BAM90 BAM
Paket obuhvata:
  • Usluge vodiča
Saznaj više
Privatna turaImage
Naredni polazak 14.06.2024
10 BAM
Paket obuhvata:
  • Najam drvene barke na vesla
Saznaj više
Image
Naredni polazak 14.06.2024
5 BAM
Paket obuhvata:
  • Najam SUP daske u trajanju 30 minuta
  • Veslo
Saznaj više
Privatna turaImage
Naredni polazak 14.06.2024
8 BAM
Paket obuhvata:
  • Vožnja barkom
  • Vodičke usluge
Saznaj više